KURCZAK COLOMBO
Dziś moi kochani podzielę się z Wami przepisem na typowe danie kuchni kreolskiej czyli kurczak colombo. Niestety mieszanki przypraw nie dostanie w Polsce, ale ja zdradzę Wam sekret jak ją zrobić samodzielnie w domu ze składników, które dostaniecie w każdym polskim sklepie. Potrawa warta jest grzechu więc zapraszam Was do mojej kuchni.
Colombo jest charakterystyczną potrawą Indii Zachodnich. Można ją przygotowywać na bazie kurczaka, wieprzowiny, indyka, ryby czy koziny. Podstawowym składnikiem sosu jest oczywiście przyprawa colombo oraz ziemniak (który naturalnie zagęszcza sos). Równie dobrze zamiast ziemniaka można dodać bakłażana czy bataty. Pierwotnie danie zostało wymyślone przez Indian i przywędrowało wraz z nimi na teren Antyli. Na Karaibach można znaleźć gotowe mieszanki, ale ja wolę eksperymentować z proporcją określonych składników by odnaleźć swój niepowtarzalny smak. Gotowa przyprawa występuję w postaci pasty lub proszku. Zdecydowanie ta druga opcja bardziej mi odpowiada.
SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB
10 udek z kurczaka (można użyć całego kurczaka, indyka, filety z dowolnej ryby czy wieprzowinę)
marynata do mięsa (składniki poniżej)
2 duże ziemniaki
1 żółta cebula
natka pietruszki
świeży tymianek (w ostateczności może być suszony)
szczypiorek
pieprz kolorowy
skórka z limonki lub odrobina soku z cytryny
proszek colombo
MARYNATA
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka chili habanero mielone ostre (może być zwykła papryka mielona ostra lub chili)
3 goździki
2 łyżeczki proszku colombo
sok z jednej limonki
2 łyżki wody
ziele angielskie (na Karaibach wykorzystuje się liście korzennika lekarskiego)
JAK PRZYGOTOWAĆ SEKRETNY PROSZEK COLOMBO
Do przygotowania tej aromatycznej mieszanki przypraw będziecie potrzebować: kurkumę, nasiona kminku, nasiona kolendry, imbir w proszku, pieprz czarny, kozieradkę, goździki, ziarna gorczycy, nasiona kopru włoskiego. Jest to podstawowa baza proszku colombo, którą możecie modyfikować dodając kardamonu, anyżu, ziela angielskiego i wawrzynu. Nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła swoich pięciu groszy czyli odrobiny cynamonu. Nie podaję proporcji ponieważ każdy ma inne upodobania. Jednemu z was będzie pasować wersja bardziej słodka a innemu wytrawna.
PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej natrzyj mięso marynatą i zostać na noc w lodówce dzięki temu mięso stanie się aromatyczne i delikatniejsze. Posiekaj cebulę, pietruszkę i szczypiorek. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub ósemki. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż kurczaka ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, szczypiorek i świeże gałązki tymianku. Następnie wsyp przygotowany proszek colombo podlej odrobiną wody i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i wlej wody tak, aby zakryło wszystkie składniki. Wsyp odrobinę zmielonego kolorowego pieprzu i gotuj pod przykryciem 35 minut. Kiedy woda trochę odparuje i sos będzie wystarczająco gęsty a mięso miękkie, dodaj odrobinę soku lub skórki z limonki. Podawaj z ryżem basmati. Do ryżu można dodać odrobinę mrożonego groszku czy kukurydzy.
Oto mój kulinarny „porucznik” colombo! Jestem ciekawa jak Wam się udała wasza polska wersja karaibskiego colombo.
A chętnie wypróbuję ten „proszek”. Lubię przyprawy, które wymieniasz, więc powinno smakować.
Bardzo polecam?
ja nie jem mięsa, więc kurczaka musiałabym wymienić na tofu ;p
Tofu też się doskonale sprawdzi w tej zalewie 😉
Że też udało Ci sie odkryć mieszanke colombo, nigdy nie jadłam, ale chyba ma taki kurczak rewelacyjny smak.
Aby odkryć tajemnicę tej przyprawy, musiałam udać się do muzeum przypraw i skraść recepturę 😉 kurczak jest przepyszny i bardzo aromatyczny.