KURCZAK COLOMBO

Dziś moi kochani podzielę się z Wami przepisem na typowe danie kuchni kreolskiej czyli kurczak colombo. Niestety mieszanki przypraw nie dostanie w Polsce, ale ja zdradzę Wam sekret jak ją zrobić samodzielnie w domu ze składników, które dostaniecie w każdym polskim sklepie. Potrawa warta jest grzechu więc zapraszam Was do mojej kuchni.Colombo jest charakterystyczną potrawą Indii Zachodnich. Można ją przygotowywać na bazie kurczaka, wieprzowiny, indyka, ryby czy koziny. Podstawowym składnikiem sosu jest oczywiście przyprawa colombo oraz ziemniak (który naturalnie zagęszcza sos). Równie dobrze zamiast ziemniaka można dodać bakłażana czy bataty. Pierwotnie danie zostało wymyślone przez Indian i przywędrowało wraz z nimi na teren Antyli. Na Karaibach można znaleźć gotowe mieszanki, ale ja wolę eksperymentować z proporcją określonych składników by odnaleźć swój niepowtarzalny smak. Gotowa przyprawa występuję w postaci pasty lub proszku. Zdecydowanie ta druga opcja bardziej mi odpowiada.SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB 10 udek z kurczaka (można użyć całego kurczaka, indyka, filety z dowolnej ryby czy wieprzowinę) marynata do mięsa (składniki poniżej) 2 duże ziemniaki 1 żółta cebula natka pietruszki świeży tymianek (w ostateczności może być suszony) szczypiorek pieprz kolorowy skórka z limonki lub odrobina soku z cytryny proszek colomboMARYNATA 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka chili habanero mielone ostre (może być zwykła papryka mielona ostra lub chili) 3 goździki 2 łyżeczki proszku colombo sok z jednej limonki 2 łyżki wody ziele angielskie (na Karaibach wykorzystuje się liście korzennika lekarskiego) JAK PRZYGOTOWAĆ SEKRETNY PROSZEK COLOMBO Do przygotowania tej aromatycznej mieszanki przypraw będziecie potrzebować: kurkumę, nasiona kminku, nasiona kolendry, imbir w proszku, pieprz czarny, kozieradkę, goździki, ziarna gorczycy, nasiona kopru włoskiego. Jest to podstawowa baza proszku colombo, którą możecie modyfikować dodając kardamonu, anyżu, ziela angielskiego i wawrzynu. Nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła swoich pięciu groszy czyli odrobiny cynamonu. Nie podaję proporcji ponieważ każdy ma inne upodobania. Jednemu z was będzie pasować wersja bardziej słodka a innemu wytrawna.PRZYGOTOWANIE Dzień wcześniej natrzyj mięso marynatą i zostać na noc w lodówce dzięki temu mięso stanie się aromatyczne i delikatniejsze. Posiekaj cebulę, pietruszkę i szczypiorek. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę lub ósemki. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż kurczaka ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, szczypiorek i świeże gałązki tymianku. Następnie wsyp przygotowany proszek colombo podlej odrobiną wody i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i wlej wody tak, aby zakryło wszystkie składniki. Wsyp odrobinę zmielonego kolorowego pieprzu i gotuj pod przykryciem 35 minut. Kiedy woda trochę odparuje i sos będzie wystarczająco gęsty a mięso miękkie, dodaj odrobinę soku lub skórki z limonki. Podawaj z ryżem basmati. Do ryżu można dodać odrobinę mrożonego groszku czy kukurydzy.Oto mój kulinarny „porucznik” colombo! Jestem ciekawa jak Wam się udała wasza polska wersja karaibskiego colombo.
Subskrybuj
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Informacje zwrotne
Zobacz wszystkie komentarze
Danka
13 września 2018 12:26

Że też udało Ci sie odkryć mieszanke colombo, nigdy nie jadłam, ale chyba ma taki kurczak rewelacyjny smak.

Sandra
13 września 2018 14:40

ja nie jem mięsa, więc kurczaka musiałabym wymienić na tofu ;p

Aleksandra Bohojło / Esencja
14 września 2018 08:21

A chętnie wypróbuję ten „proszek”. Lubię przyprawy, które wymieniasz, więc powinno smakować.

6
0
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu
      Przewiń do góry